Deventer Koekwinkel
Deventer Koek… daar heb je vast wel eens van gehoord, maar wat is Deventer Koek?
Het recept schijnt geheim te zijn, maar de ingrediënten zijn wel bekend: roggemeel, honing, water en specerijen. Het mengsel van die specerijen was het geheim van het gilde en zelfs niet aan de bakkers bekend. De honing werkte conserverend en het ontbreken van vet en eieren maakte het baksel goed houdbaar, als het maar droog werd bewaard.
Er wordt aan het eind van de middeleeuwen vanuit Deventer koek verhandeld naar vele steden. Vooral in Hanzesteden als Bergen in Noorwegen en de havens aan de Oostzee is de Deventer koek in trek. De lange houdbaarheid maakt export naar deze verre oorden mogelijk. Ook eten de scheepslui zelf onderweg koek, omdat dit langer goed blijft dan brood.
Wij vinden de koek gewoon lekker in combinatie met warme chocomelk met slagroom op het terras voor de winkel. De winkel zelf lijkt wel een museum, waar je naast de koek andere lekkere producten kunt kopen als cadeautje of voor jezelf…